Kultura Kultura

»Povelja Međimurske županije« Ivanu Sokaču

Književnik Ivan Sokač iz Beograda dobitnik je Povelje Međimurske županije za pisano stvaralaštvo u kojem predstavlja Međimurje u inozemstvu. Priznanje mu je uručeno 30. travnja na svečanoj skupštini Međimurske županije kojoj je prisustvovao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Kako prenose tamošnji mediji, međimurski župan Matija Posavec zahvalio se »beogradskom Međimurcu« za postignuća u književnosti kojima njeguje svoje međimursko naslijeđe u inozemstvu.

»Bio je ovo vrlo emotivan trenutak. Međimurac sam s očeve strane, Vlade Sokača koji je u Draškovcu poznat kao Vlada Galić. Imamo tamo još dosta rodbine. Veoma sam ponosan na svoje Međimurje o čemu pišem u svojim pjesmama, zapisima i filmskim scenarijima, uz organiziranje kulturnih programa koji imaju veze s tom hrvatskom regijom«, kaže Sokač.

Ivan Sokač rođen je 1975. u Beogradu, gdje i danas živi. Piše na srpskom i hrvatskom jeziku. Autor je trinaest knjiga poezije i proze i tri filmska scenarija. Među ostalim, njegovu knjigu pjesama u prozi Rosa objavila je NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Zastupljen je u više zbornika i antologija, dobitnik je više priznanja. Član je Udruženja književnika Srbije. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za 2022. godinu, koje se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti. Zastupljen je u izdanju suvremene poezije na njemačkom jeziku Frankfurter Bibliothek (August Von Goethe, 2020.). Prije izbijanja sukoba u Ukrajini, 2020. odlikovan je ordenom Antona Pavloviča Čehova, koji dodjeljuje Savez pisaca Rusije za doprinos suvremenoj ruskoj književnosti. Suradnju na umjetničkom polju, spajajući muziku i književnost, Sokač ostvaruje s djelatnicima iz svijeta glume, prosvjete i medija, s kulturnim institucijama i udrugama.

D. B. P. / Foto: Međimurska županija

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika